Ενημερωτική επιστολή απέστειλε (22/10) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, διαβιβάζοντας προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis, την επιστολή του Πρώην Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αντιστρατήγου ε.α., Γιώργου Παπαπροδρόμου!
Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η χώρα μας έχει προχωρήσει εδώ και δύο χρόνια στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Φάρμακα (Medicrime Convention), με σκοπό την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της παραποίησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και της παράνομης διακίνησής τους στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί στην απαραίτητη διαδικασία επικύρωσής της, με αποτέλεσμα την στέρηση του χρήσιμου εργαλείου για την καταπολέμηση της αύξουσας εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.
Υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του ζητήματος, αναφορικά με την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των πολιτών, ζητείται όπως εξεταστεί η επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών επικύρωσης, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών!
Ακολουθεί αναλυτικά η Επιστολή:
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (MEDICRIME CONVENTION)!
Αγαπητέ Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, διαβιβάζω προς ενημέρωση και τυχόν ενέργειες λόγω αρμοδιότητας, την συνημμένη επιστολή του Πρώην Διευθυντού Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αντιστρατήγου ε.α., Γεωργίου Παπαπροδρόμου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE), το 2011, θέσπισε νομοθετικό πλαίσιο, αναφορικά με την διακίνηση των φαρμάκων στο ψηφιακό περιβάλλον, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την δημόσια υγεία έναντι των σύγχρονων απειλών και κινδύνων.
Η Χώρα μας, προ διετίας (18/5/2022), ορθώς προέβη στην υπογραφή της εν λόγω Διεθνούς Σύμβασης για τα Φάρμακα, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει επικυρωθεί με την μορφή νομοθετικής ρύθμισης από την Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και να τεθεί σε εφαρμογή.
Η εν λόγω καθυστέρηση έχει ως συνέπεια την αναβολή της πλήρους εφαρμογής της σύμβασης, γεγονός που αποτρέπει την δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της παραποίησης φαρμάκων και της παράνομης διακίνησής τους, ιδίως μέσω του διαδικτύου.
Η επικύρωση της σύμβασης αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ενίσχυση της θεσμικής θωράκισης της χώρας απέναντι στην μάστιγα της διακίνησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων.
Διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των πολιτών από επικίνδυνα και εν δυνάμει θανατηφόρα προϊόντα, συμβάλλοντας σημαντικά στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο δρα ανεξέλεγκτα σε αυτό το πεδίο.
Παράλληλα, η ενεργός συμμόρφωση της Ελλάδας με την σύμβαση θα αναδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή συνεργασία και θα ενισχύσει την εικόνα της ως κράτος που επιδεικνύει ωριμότητα και συνέπεια στην προστασία της δημόσιας υγείας.